Grön öl till St Patrick's Day

Grön öl till St Patrick’s Day

Det är St Patrick’s Day idag. Det firas bland annat med grön öl.

Saint Patrick’s Day (iriska: Lá Fhéile Pádraig), på svenska ’Sankt Patriks dag’, är Irlands nationaldag. Sankt Patrik är Irlands skyddshelgon och sägs ha infört kristendomen på Irland. I flera länder där det bor irländare eller människor med irländskt ursprung firas dagen bland annat genom att människor klär sig i gröna kläder eller accessoarer. Trådklöver som har tre blad är en symbol för St Patrick’s Day.

Dagen firas runt om i världen på mer eller mindre spektakulära sätt. I Dublin firas det i dagarna fem med kulturevenemang, musik, parader och en massa öl. Många andra städer runt om i världen ordnar också parader, New York har världens största St Patrick’s parad, i Chicago färgas alltid vattnet i Chicagofloden grön och i Buenos Aires ordnas Sydamerikas största St Patrick’s festival. Om en gillar lite mer udda fester så är det Japan och Tokyo en ska resa till för att fira i en typisk mix av irländskt och japanskt.

I och med att det blivit mer populärt att gå på pub och dricka öl i Sverige också så firas St Patrick’s Day på flera håll i Sverige också, särskilt i Stockholm men även på andra håll i landet. Många pubar firar med erbjudanden och grön öl den 17 mars. Håll ögonen öppna där du bor!

Själv firade jag och Jonas genom att gå på en liten pubrunda i Örebro som har blivit en riktig ölstad med flera fina bryggerier och ölställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.