Smaksätta öl med saffran

Saffransöl är gott. I alla fall om en gillar saffran. Vi brukar ha det i en del av vår julöl. Det som blir över går att använda som påsköl eftersom det blir lite gult. En ljus öl färgad av saffran är riktigt vackert.

Bästa sättet att smaksätta med saffran är att blanda ut ett halvt gram (en förpackning) i ett par centiliter sprit av något drickbart slag. Eftersom det är korn i de flesta öl väljer jag någon starksprit med korn som bas och häller i en gammal snaps-flaska, om jag har i saffranet före eller efter spelar ingen roll. Sedan får det stå minst ett par dagar och dra, blanda om några gånger så att färg och smak kan dra ur saffranet. Eftersom det ligger i starksprit är hållbarheten lång, lika lång som spriten. 

När vi sedan använder saffranet så häller vi en eller ett par droppar i ett glas med ölen och smakar oss fram till lämplig mängd. Ett halvt gram kan vara ganska lagom till 20 liter öl. Spritsmaken försvinner i ölen och volymen är så pass liten att det inte påverkar den uträknade alkoholhalten, felräkningen/felmätningen är antagligen större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.