Graff-bryggning, brygd nr 2-2017

Idag var det så dags att prova att brygga en graff!!! Så spännande att se vad det blir av det!

Jonas arbetskamrat, Emil, var med. Han hade en massa att lära oss. Han är med i en bryggförening som har en lokal med utrustning och har bryggt en massa olika öl.

Graff-bryggning
Malt och majs i en vacker blandning i inledningen av Graff-bryggningen.

Det där med när och hur äpplena ska läggas till är stora frågan. Jag bestämde mig för att använda Vienna-malt tillsammans med äpplespånsrökt malt och för att få ölen riktigt ljus – som cider – majsflingor. Calypso i bryggningen och Centennial till torrhumling. Skitdyr ciderjäst, tänkte inte på priset när jag beställde och eftersom jag räknat ut en riktigt hög OG (ville ju att ögonen ska tåras när man dricker) så skulle det gå åt tre påsar!

Det blev lite stressigt mot slutet, dålig planering och lite feghet. Det där att inte skiva äpplena för tidigt så att de hinner bli bruna och ändå få i äpplena i rätt tid. Vi började med att hälla över halva bryggningen i ett jäskärl för att eventuellt ha i must under jäsningen.

Andra halvan fick vara kvar i bryggverket en stund. Ett kilo fint skivade äpplen av diverse sort från affären åkte i under kylningen när vi nått 80 grader. Fast egentligen hann temperaturen sjunka till 65 grader, vi höjde till 79 grader och lät äpplena ligga ca en kvart i värmen så att de skulle bli avdödade och samtidigt dra ur så mycket must som möjligt. Sedan fick de ligga kvar tills vi tappade över i jäshinken.

OG = 78 med äpplen
OG = 80 utan äpplen

1 kommentar

  1. Högsta OG hittills åtminstone, även om det inte blev riktigt lika högt som beräknat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.