En graf(f)

För några veckor sedan när jag sökte recept med frukt och kryddor på skoj hittade jag något som heter graf eller graff. Det är en fiktiv dryck, något som de dricker i Stephen King’s bokserie The Dark Tower. Graf är en stark cider eller äpplebaserad öl. Några vidare detaljer om drycken nämns inte bortsett från att vissa sorter av graf är svaga medan andra är är så starka att de får ögonen tåras.

Jag googlade men hade svårt att hitta bra recept trots att det enligt fansidan för The Dark Tower ska finnas ett enormt utbud av graf-recept. Det gemensamma för hembryggda graf enligt dem är att det är en mältad, något humlad cider men många recept lägger också till kryddor och/eller andra frukter. En del recept har relativt lite malt så att det blir mer som en cider medan andra kan beskrivas mer som äppleöl med stora mängder malt och bara lite äpple. Graf sägs smaka syrligt och uppfriskande med ett bedrägligt hög alkoholhalt.

Brewing TV hade ett spännande recept, en torr stout som grund som sedan får jäsa tillsammans med äppelcicer. Det blev jag lite sugen att prova på.

Sedan var det ju förstås det där att ha frukt i öl, att ha i frukt och fortfarande ha smak kvar efter bryggning och jäsning. Det verkar nästan finnas lika många åsikter och tillvägagångssätt som bryggare. I slutändan verkar de flesta ändå vara ganska överens om att det bästa är att tillsätta frukten i slutet av jäsningen.

Äpple verkar dock inte helt lätt att lägga till i mältade och humlade drycker eftersom vissa felsmaker påminner om äpple. Ett sätt att testa hur det blir är att helt enkelt blanda öl och cider för att åtminstone hitta en öl man kan blanda med äppelsmak.

Källor:
http://darktower.wikia.com/wiki/Graf
http://brewingtv.com/recipe/2012/9/18/gunslingers-graff.html
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?s=62394123fa52289b5207618af1943db3&t=7074

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.