Bakat tre batcher bröd

Idag brydde jag mig inte om att mäta torrhalten i draven. Så här i efterhand hade det nog varit intressant ändå. Jag får ta och göra det nästa baktillfälle. Till dagens bak använde jag dels draven från vår Coppersmith White IPA bryggning, dels från Jonas egen bryggning häromdagen. Samma med degvätskan, tappade ur hinkarna till respektive brygder då de fortfarande stod på jäsning. Coppersmithen var färdigjäst så Jonas tänker tappa upp den på flaskor i kväll.

Nu har baken lyckats varje gång! Jag tror en viktig del i framgången är degmaskinen. Konstigt! Jag har ju bakat bröd förut och det har blivit bra. Har jag blivit lat? Är det svårare att knåda deg med drav? Draven är ju ursköljd så det är väl inte så mycket gluten kvar så jag tror att det blir viktigare att arbeta mjölet ordentligt när man tillsätter det.

Resultatet då? Jo, draven från vår Coppersmith-bryggning har legat i frysen i snart två veckor. Jag tog fram den igår och lät den tina i kylen. Jag har en känsla av att den hade högre vätskehalt än den nya draven, den nya har dessutom stått utan lock i kylen så den har nog torkat lite mer. Det märktes på degkonsistensen även om jag använde exakt samma mängd av alla ingredienser. Konsistensen på brödet blev ungefär lika i alla baken, inget blev degigt inuti.

När det gäller degvätskan så blev brödet gjort på Jonas recept godast. Han använde Amarillo som han satte till bryggningen i tre omgångar. Brödet smakar humle, inte beskt eller obehagligt utan kryddigt. Brödet med den i stort sett färdigjästa Coppersmithen blev också väldigt gott men hade lyfts av någon brödkrydda.

Jo, förresten! Recepten var inte helt identiska. Jag glömde ha i socker i två av baken, de bröden blev aningen tråkigare i smaken men vill man ha ett bröd utan tillsatt socker förutom det som man kokar ut i vörten så är det fortfarande väldigt gott.

Receptet hittar du på denna länk! -> -> ->

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.