Nytt försök att baka bröd

I går bryggde Jonas öl efter eget recept. Jag tycker ju att det är slöseri att använda en massa malt och bara slänga på komposten så jag skulle vilja baka bröd av det som blir över. Jag har gjort ett par försök förut som misslyckats. Första gången jäste det ganska bra, men brödet blev degigt inuti. Andra gången jäste det ännu bättre men då smulade det sönder när vi skar i det.

DravNu har jag läst på en gång till med ett lite annat perspektiv och en bättre förståelse för de problem jag råkat ut för. Inte minst har vi köpt en degmaskin som hjälper till att knåda degen, då ska väl inte brödet smula av den anledningen i alla fall?

Ett annat problem skulle kunna var vätskan som draven innehåller. Jonas och jag diskuterade lite fram och tillbaka hur mycket vätska man ska räkna in i degvätskan, när vi brygger har vi fått ha på ungefär lika mycket extra vatten som mängden malt. DegblandningTänker man så, då innehåller draven ungefär 50% vätska. Jag  bestämde mig för att göra ett test och torkade lite drav. Jag torkade 61 gram drav i 100 grader i ett par timmar. När jag vägde igen vägde den 17 gram, det innebär att det bara är 27% torrvara.

Jag utgick från ett recept som Ludentass postat på Bryggforum. Justerade lite utifrån våra vätskeberäkningar. När jag körde i degmaskinen verkade degen lite väl torr så jag fick lov att lägga till lite mer vätska och hamnade någonstans mellan våra beräkningar och Ludentass.

20170104_231432[1]Resultatet? Jo, äntligen blev brödet som det skulle! Det blev inte degigt och det höll ihop! Jättegott, lite sött bröd. Det ska bli spännande att prova med olika vört och olika drav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.