Tredje bryggningen: Green Bullet och bak

Green BulletJonas är riktigt igång att brygga, kemiintresset har verkligen fått sig en kick! Han kollar de redan bryggda ölen och bara längtar efter att brygga nytt! Tredje bryggningen på lite mer än en vecka blir Green Bullet, ett recept på veteöl från MaltMagnus. Misstag för misstag blir vår bryggteknik allt bättre och det flyter på allt mer men det tar ju sin lilla stund att brygga. Vi räknar med ca 6 timmar per bryggning plus/minus…

Bröd på drav och vört
Degspad i det ljusa brödet: vört. Degspad i det mörka brödet: tranbärsjuice

Det blir ganska mycket skräp över efter varje bryggning, en massa malt har gått i komposten och det känns så slösaktigt oekologiskt så jag vill prova att baka på resterna. Jag googlade runt lite men hittade inga enkla eller samstämmiga recept så jag försökte göra ett eget utifrån de tips jag hittat. Till 5 dl degspad använde jag 4 dl drav som jag mixade för att inte få stora bitar i brödet, det mixade dravet blev ca 3 dl ”gröt”. Till degspad använde jag vört från förra bryggningen, ett paket jäst till detta. De flesta recept använde 6-10 dl mjöl (vete och råg). Eftersom till exempel focaccia-bröd ska ha en ganska kladdig deg så tänkte jag inte mer på det. Brödet jäste helt OK i degbunken men inte så bra när jag flyttat över till formarna. Det var dock när jag tog ut bröden ur ugnen och skulle skära upp en provskiva som jag upptäckte att det var alldeles degigt inuti!

Kanske hade jag kunnat rädda brödet genom att grädda längre?
Skulle jag haft i mer mjöl? Mindre drav? Mindre vört i förhållande till draven?

Skorpan på brödet blev i alla fall otroligt god! Saftig, vörtig och kryddig! Ska definitivt försöka igen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.