Bröd bakat på drav och vört

Detta är ett grundrecept som ger gott bröd. För bästa resultat behövs en degmaskin / assistent om en inte är beredd att verkligen knåda degen i 10 minuter till en kvart.

Ingredienser:
3,5 dl vört / öl / degvätska
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl honung
5 dl drav
3 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl

Vatten att pensla med om en vill

Gör så här:

20170104_231432[1]Värm degvätskan till ca 37 grader. Smula i jästen och lös upp.

Tillsätt salt, drav och honung. Starta degmaskinen om du använder det.

Häll i rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Knåda degen ca 10 minuter, det kan hända att det behövs lite mer mjöl för att få degen smidig om det är mycket vätska kvar i draven.

Låt degen jäs 45 minuter under bakduk.

Ta upp degen och knåda in lite mer luft, dela i två delar och forma till limpor och lägg på en mjölad plåt. Låt jäsa 30-45 minuter till (några minuter extra gör ingenting).

Sätt in bröden i ugnen, 200 grader i 30 minuter.

Om en vill ha lite mjukare yta på bröden kan man pensla på lite vatten när det är 5-10 minuter kvar på gräddningen och fortsätta grädda klart. Jag brukar pensla på vatten när bröden är färdiggräddade för jag glömmer alltid bort tiden, det går lika bra.